Ontstaan vereniging
Ontstaan van de Boegezekoekers.
Lang voordat er ook nog maar sprake was van de Boegezekoekers was er in Eksel al een carnavalsoptocht. De oudste vermelding van een carnavalsstoet in Eksel dateert van 1903.
In een Hasseltse krant werd op 5 maart 1903 hier over bericht, een kort stuk wil ik toch even meegegeven : De cavalcade zoals de stoet genoemd werd trok van de Statie naar het Dorp tussen 1u en 5u en trok met zijn 33 ingeschreven groepen door een rij van toeschouwers ….
Er was toen dus al sprake van carnaval in Eksel, of er nadien nog meer van deze optochten zijn geweest is mij zover niet bekend. Wel dat vanaf de jaren 60 toneelgroep Berk en Breem op Vastenavond gekostumeerde bals hield en dat deze vanaf het begin een groot succes waren.
In 1971 na de repetitie van de fanfare werd er in cafe “Bij Eduard”nog flink nagekaart. Het waren zoals altijd toen ook weer dezelfde toogplekkers die de uitdaging aangingen.
Er werd al een hele tijd gesproken over het inrichten van een stoet, maar dat kostte geld dus moesten ze eerst subsidies aanvragen aan de gemeente (toen was Eksel nog apart).
Er werd een brief opgemaakt en er werd tienduizend frank subsidie aangevraagd (met het achterliggende idee 10 vragen om er 5 te krijgen).
De maandag erop, (december 1971) was het gemeenteraad en werd de aanvraag besproken.
De toenmalige bestuurders van de gemeente Eksel keurden de aanvraag goed en er werd 5000 frank voorzien.
De dagen erna werden alle wijken uitgenodigd om een vergadering te houden. De opkomst was een succes, er waren meer dan 50 personen aanwezig . Na een korte uiteenzetting over de bedoeling was iedereen enthousiast voor mee te doen aan een heuse carnavalsstoet.
Het andere punt was een groter probleem hoe gaan we onze vereniging noemen ?
Diverse voorstellen werden gedaan maar geen enkele sloeg echt aan.
Op dat moment kreeg Eduard een ingeving en flitste het woord Boegezekoek door zijn hoofd.
Denkend aan de tijd dat hij op de schoolbanken zat en de Prof. hem “Bogezekook”noemde want volgens de desbetreffende leerkracht aten de mensen uit de kempen niks anders.
Ook het feit dat Thieuke van de molder met zijn boegezemeel door gans het land trok en zo de naam Eksel aan het boegezemeel had gelinkt.
De naam Boegezekoekers werd voorgesteld aan de vergadering en werd goedgekeurd (1971).
En zo trok de eerste stoet in februari 1972 door de Ekselse straten, wel met een wagen van de Boegezekoekers maar nog zonder Raad van Elf die moest nog worden samengesteld.
Dit schetst in het kort het ontstaan van Carnavalsvereniging De Boegezekoekers, tot op de dag van vandaag zijn we een bloeiende vereniging en zijn we nog steeds fier op onze naam De Boegezekoekers.